Volim da na časovima kao ilustraciju koristim film. Nekada, kada za to postoji mogućnost, donesem poneki insert i prikažem, to je naravno efektnije. Ponekad samo dam preporuku za gledanje, ili za domaći zadatak. Kategorija “Psihologija na filmu“ će upravo tome služiti, kao mali podsetnik, ilustrator tema i pojmova koje pominjemo ili obrađujemo na času.

I evo prve – Memento

Odlična ilustracija poremećaja pamćenja koje nastaje najčešće usled povrede glave, tačnije hipokampusa, koje se manifestuje kao nemogućnost zadržavanje informacija trajno, a samim tim i nemogućnost učenja. Oštećena je veza između kratkoročnog i dugoročnog pamćenja, pa tako pamćenje kod ovih osoba traje svega nekoliko minuta. Nakon toga, sve se briše, što i jeste karakteristika kratkoročne memorije koja je neki vid operativne memorije. U njoj se podaci obrađuju, ali se ne zadržavaju duže vreme.

U filmu Memento, glavni junak pati od ovog stanja, koje još nazivaju anterogradna amnezija, tj. “amnezija unapred“. Od povrede, nije u stanju da zapamti nove događaje, iako se seća događaja iz prošlosti, ono što je pre bilo sačuvano u dugoročnom pamćenju.

Odlična režija, zanimljiv tok radnje, inteligentna i nesvakidašnja priča.